Plans Revealed For Residential Development At 3431 N Ashland Avenue In Lake View

Rendering of 3431 N Ashland Avenue by Studio Dwell Architects

Plans have been revealed for a residential development at 3431 N Ashland Avenue in Lake View. Located on part of a long parcel bound by W Cornelia Avenue to the north and the CTA Brown Line tracks to the south, the new structure will replace part of the old Loyola Press building which will be fully demolished after housing the company for 97 years. Developer 3443 N Ashland LLC is working with Studio Dwell Architects on the design of the multi-part project.

Overall rendering and elevation of 3421-3449 N Ashland Avenue by Studio Dwell Architects

The new building is part of a larger development that is building out the whole block Loyola Press once occupied, this is made up of the currently under construction 3421 N Ashland Avenue closest to the track, this new portion at 3431 N Ashland Avenue, and a future phase furthest north at 3449 N Ashland Avenue. However each portion will act independently and have their own lobbies, amenities, and different but similar facade treatments.

First floor plan of 3431 N Ashland Avenue by Studio Dwell Architects

Spanning roughly 110 feet of the site’s length, the new building will rise five stories and 58 feet tall in height, delivering 42 residential units split into 20 one-bedroom, one-bathroom layouts and 22 two-bedroom, two-bathroom layouts. It is worth noting some of the bedroom units will not have direct window access, but all two-bedrooms will have balconies, with all apartments having in-unit laundry and kitchen islands. Although no plans were revealed, 20 percent of the units will need to be affordable.

Second floor plan of 3431 N Ashland Avenue by Studio Dwell Architects

On the first floor, residents will have access to a large lobby with a community room, package room, lease office, a 51-bicycle parking room, and access to 12 vehicle parking spaces in the rear off of the alley. The structure itself will be clad in a brick veneer with metal panel horizontals around the aluminum windows with cantilever balconies.

Rendering of 3449 N Ashland Avenue by Studio Dwell Architects

The developer is currently seeking rezoning of the site from C1-2 Neighborhood Commercial District to B2-3 Neighborhood Mixed-Use District and will be addressed at the February committee meeting. Part of the approval will also be the reduction of required parking for residents as it becomes a Transit Oriented Development or TOD. At the moment no construction timeline has been revealed, but permits to demolish the existing structure have been filed.

Subscribe to YIMBY’s daily e-mail

Follow YIMBYgram for real-time photo updates
Like YIMBY on Facebook
Follow YIMBY’s Twitter for the latest in YIMBYnews

.

7 Comments on "Plans Revealed For Residential Development At 3431 N Ashland Avenue In Lake View"

  1. It’s great to see increased density, but boy do we have to up our design standards. There’s also no excuse for all three buildings not having active ground level floors with retail given that Ashland is a main thoroughfare.

  2. “It is worth noting some of the bedroom units will not have direct window access“ is the hallmark of a human warehouse, not housing. Hard pass.

  3. This is nice. Although, I wish they would repurpose that Loyola Press limestone medallion on that old, soon-to-be-demolished 2-story building. Would be a nice little addition to the facade without too much hassle I’d presume…

  4. 3449 is worse than buildings in a bad neighborhood in a communist country in 1955.
    Windowless bedrooms, agreeing with Matthew. Hard pass.
    Shame Shame Chicago. Even Pappageorge Haynes can get it right in the outer neighborhoods now….why can’t “Studio Dwell (not)”

  5. Parking is already an issue and this stands to increase the difficulty in this area immensely! There should be below level parking which should accommodate far more than you’re proposing!

  6. I lived in a loft with a “windowless” bedroom- it’s just behind the kitchen, like these designs, and the wall between the kitchen and bedroom doesn’t go up to the ceiling. It’s not for everyone, but it’s not a dreary dungeon. Even in my north-facing apt I had a decent amount of indirect sunlight during the day.

  7. These really miss the mark for post-pandemic lifestyles. More professionals are working from home and many of these units have windowless rooms with open concepts. The buildings are outdated before they’ve even finished construction. Plus the lack of parking, and no retail on the ground floor, this seems like a recipe for congestion and high turnover. Is it too late to reconsider?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*